Zaključeni projekti

Projekt: NANOPYME – Nanokristalinični permanentni magneti na osnovi hibridnih kovinskih feritov

V sklopu projekta smo načrtovani in razvili nanokristalinične trajne magnete brez elementov redkih zemelj z uporabo dveh komplementarnih pristopih. S sintezo nove hibridne nanostrukture, ki temelji na kombinaciji kovine in ferita, smo združili komplementarne magnetne lastnosti obeh materialov. S tem pristopom smo izkoristili nedavni napredek v nanoznanosti, ki se uporablja pri oblikovanju teh novih trajnih magnetov. Novo izdelani trajni magneti brez elementov redkih zemelj z izboljšanim delovanjem so primerni za uporabo v sodobnih aplikacijah, v katerih se trenutno uporabljajo magneti na osnovi redkih zemelj.

Projekt: REMANENCE – Reciklaža magnet iz elementov redkih zemelj z namenom zaščite njihovih virov in okolja

V projektu smo združili znanje vodilnih strokovnjakov s področja senzorike, razstavljanja, tehnologije reciklaže in obdelave materialov v multidisciplinarnem projektu, ki zagotavlja tehnološki napredek. Razvit je bil nov in inovativen postopek za recikliranje neodymium-železo-bor (NdFeB) magnetov iz različne odpadne elektronske in električne opreme (OEEO). Cilj projekta je bil, da magnet iz odrabljene aplikacije izvlekli v obliki, ki je direktno ponovno uporabna v proizvodnji magnetov in tako zagotavlja velik prihranek energije in nižje stroške proizvodnje Evropskih proizvajalcev magnetov.

http://www.project-remanence.eu

Projekt: MAG DRIVE – Novi trajni magneti za pogon v električnih vozilih

Cilj projekta je bil razviti novo microstrukturno-inženirsko strategijo, ki je bistveno izboljšala magneten lastnosti, s poudarkom na koecitivnosti, magnetov na osnovi elementov lahkih redkih zemelj, ki jih je mogoče uporabiti v električnih vozilih pri temperaturah nad 100°C. Tovrstni magneti so dizajnirani za recikliranje, s poudarkom na zmanjševanju oksidativnosti faze na mejah med zrni. V sklopu projekta smo te magnete vgradili v motor v večjo učinkovitostjo, ki je bili razvit v VALEO za njihovo naslednjo generacijo električnih vozil. Razviti so bili materiali in sistemi z boljšo energetsko učinkovitostjo pri različnih temperaturah in delovnih pogojih. Pri naslednji generaciji električnih vozil bodo tako zmanjšani tudi stroški izdelave in odvisnost od uvoza.